Is chiazaad gezond

Chiazaden zijn heel gezond en een voedzame voedingsbron met veel essentiële voedingsstoffen. Hieronder staan enkele belangrijke voedingsstoffen die in chia-zaden worden aangetroffen:

  • Vezels: Chiazaden bevatten veel vezels, ongeveer 11 gram per 1 ounce (28 gram) portie. Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering en kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.
  • Eiwit: Chiazaden zijn een goede bron van eiwit, met ongeveer 4 gram eiwit per 1 ounce (28 gram) portie. Eiwit is belangrijk voor het opbouwen en repareren van weefsels in het lichaam.
  • Omega-3 vetzuren: Chiazaden zijn een rijke bron van omega-3 vetzuren, met ongeveer 5 gram per 1 ounce (28 gram) portie. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor het ondersteunen van een gezond hart, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de hersenfunctie.
  • Calcium: Chiazaden bevatten ongeveer 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium per 1 ounce (28 gram) portie. Calcium is belangrijk voor het opbouwen en onderhouden van sterke botten en tanden.
  • Magnesium: Chia-zaden bevatten ongeveer 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium per 1 ounce (28 gram) portie. Magnesium is belangrijk voor de spier- en zenuwfunctie en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk.
  • Fosfor: Chiazaden bevatten ongeveer 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fosfor per 1 ounce (28 gram) portie. Fosfor is belangrijk voor de gezondheid van de botten en tanden en speelt een rol bij de energieproductie in het lichaam.

Chiazaden zijn ook laag in calorieën en koolhydraten, wat ze een goede keuze maakt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Het is echter belangrijk om chiazaden in de juiste hoeveelheden te consumeren om de voordelen te krijgen zonder te veel calorieën te consumeren.

Scroll naar boven