Wat is chiazaad?

Chiazaad is afkomstig van de chiaplant (Salvia Hispanica), een Mexicaanse verwant van de muntplant. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes die een beetje lijken op de maanzaadjes die je misschien kent. De Maya’s en Azteken gebruiken de plant al duizenden jaren als voedsel en medicijn. Deze zaden staan ​​bekend om het stimuleren van energie en het vergroten van het uithoudingsvermogen: wanneer Azteekse krijgers lange afstanden moesten rennen, kregen ze een handvol chiazaden.

Waar is chiazaad goed voor?

Om je een indruk te geven, chiazaad bevat magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwit, selenium, ijzer, kalium en veel vezels. Vooral onze darmen hebben veel vezels nodig om goed te blijven functioneren.

Veel mensen zijn “ondervoed”. Chiazaden zijn een geweldige bron van verschillende belangrijke voedingsstoffen. Zo blijkt uit recent onderzoek dat je chiazaad eerst moet malen in een koffiemolen, hierdoor komen de voedingsstoffen vrij. Ongemalen chiazaden leveren wel de vezels die je darmen nodig hebben.

Bloedspiegel weer in balans met chiazaad

Als je de chiazaadjes tien minuten in water laat weken, wordt het geheel een beetje geleiachtig. Als deze gelei in je maag komt, vertraagt ​​het de omzetting van koolhydraten in suiker/glucose. Dit helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt.

Chiazaad goed voor je spieren

Chiazaden bevatten veel eiwitten, die je nodig hebt om de spieren en andere weefsels van je lichaam op te bouwen. Ideaal voor atletische vrouwen die door middel van krachttraining vet omzetten in spieren. Spieren verbranden in rust meer calorieën dan vet, dus meer spieren zijn ook heel goed voor je als je een gezond gewicht wilt bereiken.

Bevat veel omega 3 dus goed voor de hersenen

Tot slot bevatten chiazaden veel omega 3-vetzuren; gezonde meervoudig onverzadigde vetten die we nodig hebben om onze hormonen in balans te houden.
Omega 3-vetzuren onderdrukken ontstekingen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Bovendien zijn omega 3-vetzuren geweldig voedsel voor de hersenen. Watten in je hoofd voelen: week een handvol chiazaadjes in een groot glas water en drink het op. Drink een tweede glas, want water zelf is ook geweldig voor je hersenen!

Scroll naar boven